Varekurv

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL 
3-7 hverdage

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

       

DIBS - Payments made easy

 

 

Ny strikker?

At lære at strikke er en sjov og kreativ hobby, der giver dig mulighed for at skabe smukt håndlavet tøj og kreationer.

 

På denne side har vi samlet en del strikkeopskrifter, der alle er velegnede til nybegyndere.

Længere nede på siden finder du også en udførlig trin-for-trin-guide med videoklip,

der viser dig fremgangsmåden fra start til slut.


 

 

Trin 1: Forberedelse og materiale

Inden du starter med at strikke, skal du sørge for at du har det rigtige materiale og udstyr.

 

Du behøver:

1. Pinde: Start med at vælge de passende pinde til dit garn. Pindestørrelser bør passe til de anbefalede pinde, hvilket oftest er angivet på garnets banderole.

2. Vælg et garn der passer til dit projekt og som er et at håndtere for nybegyndere. Blødt og tykt garn er oftest nemmere at arbejde med.

 

Trin 2: Lær dig grundlæggende strikketermer

1. Strikkefasthed: Lær hhvordan du holder pindene og hvorledes man får en jævn strikkefasthed.

2. Maske: Den nemmeste strikning gøres ved at trække tråden fra garnnøglet gennem en maske.

 

Video:

Strik for begyndere

Videoen viser hvordan man slår masker op, strikker rette masker frem og tilbage, og til sidst afslutter arbejdet med at lukke af. Behersker man disse tekniker, så er det starten til mange spændende projekter som f.eks. din første vaskeklud, grydelap eller hårbånd. Når man strikker  masker fra venstre pind over på højre pind ved at trække en fra tråden fra garnnøglet igennem masken og derefter lader masken fra venstre pinden falde, så kaldes det retstrikning. Det strikkede arbejde ser ens ud på begge sider, også perfekt til halstørklæder!


 

3. Vrangmasker: At vende strikningen og strikke fra vrangsiden giver et andet udseende kaldet vrangmasker.

 

Video fra venstre:
 

Lukke af - retsiden

At lukke af gøres ved at strikke to masker og så tage den først strikkede maske hen over den sidst strikkede. Denne maske kan nu ikke strikkes mere og masken kan ikke ”løbe”, trævle op. Men det bruges også til at skabe et ærmegab, en halsudskæring eller til skuldrene. Aflukningen må hverken være for løs eller for stram. Husk at du skal kunne få sweateren over hovedet. Hvis du vil undgå at lukke for stramt af, kan du anvende en tykkere pind end den du har brugt til at strikke med. Når der lukkes af i ret strikkes 2 masker og den først strikke trække over den næste strikke, denne proces gentages til der kun er en maske tilbage, så klippes garnet og den løs tråd trækkes gennem den sidste maske på pinden. 

 

Lukke af - vrangsiden

På vrangsiden lukkes der af på samme måde som på retsiden, men maskerne strikkes vrang 2 masker og den først strikke trækkes over den næste strikke, denne proces gentages til der kun er en maske tilbage, så klippes garnet og den løs tråd trækkes gennem den sidste maske på pinden.

 

Luk af med omslag

For at undgå at aflukningskanten bliver for stram, kan man også med jævne mellemrum lave et omslag, der laves omslag samtidig med at du lukker af. Omslagene lukkes af som masker.


 

4. Udtagning og indtagning: Lær at øge antallet af masker (øge) og mindske antallet af masker (mindske) for at forme dit arbejde.

 

Video fra venstre:

Øg – Strik 2 m i 1 m

Når du vil forme et strikket stykke og gøre det større øger du antallet af masker. De fleste udtagninger gøres fra retsiden. Man kan øge på forskellige mpder. Her viser vi hvordan man øger 1 m ved at strikke 2 masker i 1 maske.

 

Øg - usynlig i m under

Dette er en usynlig måde at øge 1 maske. I højre side: løft tråden mellem to masker op på venstre pind og strik 1 m i bagerste bue. I venstre side: løft tråden op bagfra mellem to masker med venstre pind og strik 1 m i forreste bue.

 

Øg - med løkke

En almindelig og meget nem måde at øge 1 m. Det bliver dog et lille hul. I vores video viser vi hvordan du kan øge i begge sider. Først øgning i højre side: Lav en løkke på højre pind med garnenden fra dig. Øgning i venstre side: Lav en løkke på højre pind strik med garnenden mod dig.

 

 

 

Video fra venstre:

Tag 1 m ind

Ind i mellem har man brug for at gøre det strikkede smallere og det gør man ved at strikke to masker sammen. Det kaldes at tage ind.
De fleste indtagninger gøres fra retsiden, men end i mellem er det også nødvendig at tage ind fra vrangsiden, f.eks. når man skal tage ind på hver pind.
I denne video tager vi 1 maske ind: løft 1 m løs af, strik 1 m, træk den løftede maske over den strikkede. Indtagning fra venstre.

 

Tag 3 m ind til 1

For at mindske tre masker til en, derved bevares midtermasken og maskerne på hver et taget bort, så viser denne video to forskellige måder; først med hjælp af en hjælpepind og derefter uden hjælpepind hvilket fungerer fint hvis garnet ikke er for blankt og trævler let op.

 

Tag 2 vrang drejet sammen til 1 am

Når der i opskriften står, at du skal strikke "2 drejet sammen", så gøres man således; først løft de 2 m over på højre pind drej dem og sæt dem tilbage på venstre pind igen. Strik derefter de 2 m vrang sammen i bagerste del. Som du kan se, ser det eksakt lige sådan ud på denne side som når du løfter den side.  er eksakt lige sådan den anden side, som når du "tager 1 m løs af, strikker 1 rm, og trækker den løftede maske over", hvilket er godt når man f.eks. laver raglan fra både ret- og vrangsiden.
 

 

Trin 3: Lav en strikkeprøve

Inden du starter på et større projekt, lav en strikkeprøve for at øve de grundlæggende strikketekniker og for at være sikker på at strikkefastheden passer. Dette hjælper dig, når du starter dit rigtige projekt.

 

Trin 4: Grundlæggende strikkeprojekt

Start med et nemt projekt som et halstørklæde eller en klud for at anvende dine nyfundne kundskaber. Følg en grundopskrift og forsøg at holde dig til ret- og vrangmasker.

 

Trin 5: Følg en opskrift

Når du føler dig godt tilpas med grundlæggende teknikker, så prøv at strikke efter et mønster. Mønstre kan være enkle eller mere avancerede og vil hjælpe dig med at udvikle dine færdigheder og forståelsen for strikning.

 

Trin 6: Brug online ressourcer og videoer

Der er mange onlineressourcer og videoer kan være en stor hjælp til nybegyndere. Du kan finde vejledninger på blandt andet YouTube.

 

Trin 7: Vær tålmodig og øv dig regelmæssigt

 

Strikning kræver tålmodighed og regelmæssig træning, for at man bliver bedre. Giv dig selv tid til at lære og lad ikke fejl afskrække dig. Hver fejl er en mulighed for at lære og blive bedre.

 

Ved at følge disse trin og øve dig regelmæssigt, vil du snart være på vej til at skabe smukke håndlavede strikvarer. Held og lykke med din strikkerejse!